Izbira DNK analize

DNK analize LifeGeneticsNa trgu se pojavlja vedno več ponudnikov genetskih testov, katerih ponudbe se med seboj precej razlikujejo. Tudi metode, raven strokovnosti, način predstavitve rezultatov in cena variirajo od ponudnika do ponudnika.

Ko se odločate za nakup dražje storitve, ki je povezana z vašo zasebnostjo in občutljivim varstvom osebnih podatkov, je smiselno preveriti, kakšno vrednost boste dobili za svoj denar.

V nadaljevanju vam zato predstavljamo zbirko vprašanj, ki jih pred nakupom lahko zastavite ponudniku genetskega testa:

 

Ali je dokazana povezava med rezultati testa in stanjem, ki ga test napoveduje?

DNK analize LifeGenetics analizirajo samo področja DNK, ki so se v obširnih mednarodnih raziskavah izkazala kot najbolj relevantna. Interpretacije teh analiz temeljijo na najsodobnejših znanstvenih dognanjih, objavljenih v publikacijah z visokim faktorjem vpliva.

DNK analiza LifeGenetics Premium je trenutno najbolj strokovna in verodostojna nutrigenomska analize v Sloveniji, saj s pregledovanjem 70 genetskih variacij sodi med najobsežnejše analize DNK na svetu. Peščica ponudnikov, ki se ukvarja s podobnimi genetskimi testi, namreč v povprečju preučuje le od 5 do 24 genetskih variacij, kar je v primerjavi s produktom LifeGenetics Premium le majhen delež vseh analiziranih genskih variacij.

 

Kako močna je ta povezava; je možna, verjetna ali zagotovljena?

DNK analiza Premium  temelji na interpretaciji posameznikovih genetskih polimorfizmov, ki razkrivajo sposobnost telesa za metabolizem različnih hranil in s tem povezano dovzetnost za določena obolenja. Pri tem analiziramo samo tiste genetske polimorfizme, ki so se v obširnih mednarodnih raziskavah izkazali kot najbolj relevantni, torej zelo močno ali zanesljivo vplivajo na metabolne poti telesa. Interpretacije teh analiz temeljijo na najsodobnejših znanstvenih dognanjih, objavljenih v publikacijah z visokim faktorjem vpliva.

 

Kako obsežna je bila populacija, na kateri je bila povezava ugotovljena?

Študije, ki jih upoštevamo pri izdelavi interpretacij, so bile opravljene na velikem vzorcu (na tisoče, lahko tudi sto tisoče ljudi) in imajo zato potrjeno statistično značilnost.

 

Ali so bili dokazi za to povezavo objavljeni v strokovnih publikacijah?

Storitve LifeGenetics analizirajo samo tista področja DNK, ki so v strokovni literaturi znanstveno priznana in v obširnih mednarodnih raziskavah opredeljena kot najbolj relevantna. Interpretacije teh analiz temeljijo na najsodobnejših znanstvenih dognanjih, objavljenih v publikacijah z visokim faktorjem vpliva.

 

V katerih publikacijah so bile objavljene strokovne publikacije?

Celoten postopek genske analize poteka v laboratoriju, s katerim sodelujejo ugledna svetovna podjetja, kot so GlaxoSmithKline in priznane univerze (Univerza Louisa Pasteurja v Strasbourgu, Univerza v Bristolu, …). Naša metodologija uporablja obširne raziskave, katerih izsledki so objavljeni v priznanih mednarodnih revijah, kot so Nature, Nature Genetics, Diabetes, Journal of Thrombosis and Haemostasis, American Journal of Medical Genetics, itd.

Študije, ki jih upoštevamo pri izdelavi interpretacij, so bile opravljene na velikem vzorcu (na tisoče, lahko tudi sto tisoče ljudi) in imajo zato potrjeno statistično značilnost.

 

Ali je v proces testiranja in analiziranja vključen strokovnjak s področja genetike?

Storitve LifeGenetics  je razvila ekipa visoko kvalificiranih in mednarodno priznanih strokovnjakov s področja genetike, biokemije, medicine, farmacije in nutricistike. Vsako analizo pred pošiljanjem rezultatov stranki preveri strokovnjak s področja genetike, ki je vedno na voljo tudi za dodatna pojasnila. Za več informacij si oglejte naš strokovni odbor.

 

Kakšna je priprava za odvzem vzorca sline?

Poleg visoke strokovnosti zaznamujejo storitve LifeGenetics tudi enostavni in neboleči postopki, ki jih kupec lahko opravi kar doma. Za oddajo vzorca vaše DNK je tako potreben zgolj vzorec sline oz. brisa celic ustne sluznice, pridobitev le-tega pa je povsem neboleča in preprosta.

Ker je uspešnost analize genov odvisna predvsem od kvalitete odvzema vzorca DNK svetujemo, da vzorec sline odvzamete na tešče.

Po naročilu DNK testov LifeGenetics na dom prejmete paket s priborom za odvzem vaše sline. Pribor vsebuje palčko za odvzem sline, s katero podrgnete po notranji strani ustne votline.

Palčko nato shranite v priloženo tubico in izpolnite vprašalnik. Izpolnjen vprašalnik in tubico brezplačno pošljete na naveden naslov.

 

V kakšni obliki in kako boste poslali rezultate?

DNK analiza, interpretacije rezultatov in priporočila so zbrana v vaši osebni, pregledni in uporabni knjigi, ki vam jo v diskretnem paketu pošljemo na dom. Vsebina vsakega poročila se razlikuje glede na DNK analizo, ki jo izberete.

Pri tem skrbimo, da celoten postopek izvedbe storitev LifeGenetics, od naročila do prejema rezultatov, poteka povsem diskretno.

 

Ali bo pri pojasnitvi rezultatov uporabljen razumljiv in poljuden jezik?

Za razliko od rutinskih DNK testov LifeGenetics strokovnjaki poleg same analize za vas pripravijo tudi strokovne interpretacije pridobljenih rezultatov, ki jih prejmete v obliki razumljivega in uporabnega akcijskega načrta priporočil za zdravo prehrano in boljši življenjski slog.

Poleg poročila in akcijskega načrta prejmete tudi povzetek priporočil ter opise analiziranih genov, kar vam bo pomagalo pri lažji uporabi rezultatov v praksi. V kolikor se vam pojavijo dodatna vprašanja, smo vam LifeGenetics strokovnjaki vedno na voljo.

 

Kam se lahko pritožim v primeru nezadovoljstva s pridobljenimi podatki oz. testom?

Za vsa vprašanja se obrnete na ekipo LifeGenetics. Naši prijazni svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja. Dosegljivi smo vsak delavnik med 9. in 13. uro, na elektronsko pošto (info@lifegenetics.eu) pa vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

 

Ali lahko zahtevam povračilo denarja?

Storitve LifeGenetics so v Sloveniji novost. Zavedamo se, da je področje genetike zaenkrat še težko razumljivo in v stalnem razvoju, zato si konstantno prizadevamo za razvoj in nadgradnjo produktov.

V kolikor bi se zgodilo, da s produktom niste popolnoma zadovoljni, smo vam na voljo z dodatnimi pojasnili in strokovno podporo LifeGenetics svetovalcev, ki vam bodo pomagali pri uporabi prejetih priporočil.

V primeru odkritja jasnih napak ali pomanjkljivosti poročila pa lahko v skladu s pogoji poslovanja vedno zahtevate in prejmete tudi vračilo denarja.

 

Kaj lahko pričakujem od rezultatov genetske analize in česa ne?

Namen LifeGenetics DNK testa ni iskanje slabih genetskih predispozicij temveč analiza in interpretacija tistih genetskih variacij, ki vam omogočajo, da dano genetsko zasnovo izkoristite sebi v prid in si s tem izboljšate počutje ter življenjski slog. LifeGenetics DNK testi tako niso namenjeni diagnosticiranju. Pri svojih storitvah se predvsem osredotočamo na pripravo akcijskega načrta in nudenje ustrezne strokovne podpore pri uporabi rezultatov testiranja. Skrb, da bi bili rezultati DNK testa slabi, je zato povsem odveč. Podajamo samo tiste informacije, na podlagi katerih lahko ustrezno ukrepate.

 

Koga lahko vprašam za nasvet in dodatna pojasnila, če svojih rezultatov ne razumem oz. želim pridobiti o njih več informacij?

Za dodatna vprašanja o samem testiranju vam je brezplačno na voljo ekipa strokovnjakov LifeGenetics.

 

Kdo mi bo odgovoril na morebitna vprašanja?

V okviru DNK testov LifeGenetics so vam po opravljeni analizi na voljo strokovnjaki, ki vam bodo s svetovanjem in podporo pomagali pri prvih korakih na poti do bolj zdravega in kakovostnega življenja.

 

Ali gre za strokovnjaka? Kakšne so njegove reference?

Za zagotavljanje kakovosti in zanesljivosti LifeGenetics storitev skrbi izkušena ekipa strokovnjakov s področij genetike, medicine, biokemije, farmacije, nutricistike …Naši strokovni sodelavci in svetovalci so priznani strokovnjaki iz različnih področij. Njihove reference si lahko ogledate tukaj (link na ekipa priznanih strokovnjakov).

Za morebitna poglobljena vprašanja o vaših genih vam je na voljo vodja razvoja storitevLifeGenetics, dr. Mateja Bedenčič, strokovnjakinja s področja medicinske genetike.

 

Je svetovanje vključeno v ceno storitve testiranja ali moram zanj doplačati?

Za strokovno podporo in pomoč pri razumevanju rezultatov vam je, v kolikor je to potrebno, pri izbiri kateregakoli DNK testa, ekipa LifeGenetics brezplačno na voljo. Pri DNK analizi Premium, ki je trenutno naš najobsežnejši DNK test, pa ob prevzemu poročila prejmete še dodatni brezplačni enourni posvet s strokovnjakinjo s področja nutricionistike.

 

Kaj se zgodi z vzorcem, ko je testiranje in analiziranje v laboratorijih končano?

Vaš vzorec po opravljeni analizi takoj uničimo oz., v kolikor to dovolite, se v anonimni  obliki uporabi za nadaljnje raziskovalne in razvojne namene, ki lahko pripomorejo k izboljšanju kakovosti genetskih storitev.

 

Kaj se zgodi z mojimi osebnimi podatki?

Ob naročilu katerekoli storitve LifeGenetics vse vaše osebne podatke, vključno z vzorcem DNK, varujemo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov Republike Slovenije in jih, brez vaše izrecne privolitve, v nobenem primeru ne posredujemo tretjim osebam.

 

Kako bodo varovali moje osebne podatke po končanem testiranju?

Po prejemu vašega dovoljenja za izvedbo genetske analize in vzorca DNK vaše osebne in druge podatke ločimo od vaše DNK, saj vzorec takoj po prejemu šifriramo in pošljemo na laboratorijsko analizo, kjer je po izvedbi DNK analize takoj uničen.

 

Za kaj jih bodo uporabljali?

Podatke, ki jih izpolnite na vprašalniku, bomo uporabili za pripravo kakovostnejših in bolj celovitih priporočil. LifeGenetics personalizirana priporočila namreč upoštevajo obe vrsti vplivov; tako dejavnike okolja kot tudi posameznikove genetske predispozicije. S tem zagotavljamo kakovostno in celovito razumevanje delovanja vašega telesa. Podatki, ki jih navedete ob oddaji vzorca, nam bodo pomagali pri določitvi dejavnikov okolja, ki so poleg genetskih informacij ključnega pomena za kakovostne in celovite interpretacije.

Vsi podatki so zbrani, uporabljeni in obravnavani v skladu s predpisi o varovanju osebnih podatkov in uporabljeni samo za namene, zapisane v pogojih poslovanja.

 

Ali podjetje deli oz. prodaja drugim organizacijam moje osebne informacije? Ali analizira moj vzorec za kakršne koli druge namene (z izjemo za namen testa, ki sem ga naročil/-a)?

Vaših osebnih ali genetskih podatkov LifeGenetics ne posreduje tretjim osebam, razen, ko je to potrebno za izvedbo naročene storitve (svetovanje, dodatne storitve). V kolikor to dovolite, se vaš vzorec v anonimni obliki lahko uporabi za raziskovalne in razvojne namene, ki lahko pripomorejo k izboljšanju kakovosti genetskih storitev. Dovoljenje lahko naknadno tudi prekličete. V tem primeru bo vaš genetski material uničen. Vaš vzorec se analizira izključno za namene naročenih storitev oziroma vseh storitev, ki jih LifeGenetics nudi.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletne strani, nam dovoljujete njihovo uporabo.
×