Laktozna intoleranca - kako presnavljate mleko?

Imate težave s presnovo? Ste pogosto utrujeni in vam primanjkuje energije? Ugotovite ali je vzrok v slabi presnovi mlečnih izdelkov!

  • Spoznajte vašo genetsko predispozicijo za laktozno intoleranco
  • Ugotovite, katera nadomestna hranila so za vas primerna
  • Z enostavno DNK analizo do personaliziranih odgovorov

Spoznajte ali imate predisozicije za laktozno intoleranco!

Paketi in cene

Se občasno počutite napihnjene?

Pomislite - ste pred kratkim pojedli kaj mlečnega?

Vas grabijo želodčni krči?

Najdite vzorec - imate želodčne težave vsakokrat, ko pojeste kak mlečni izdelek?

Preživite preveč časa na stranišču?

Glasno pretakanje v črevesju in driska sta znaka, ki ju opazijo tudi vaši bližnji... Povprašajte jih.

Po obrokih večkrat bruhate?

Tako, sedaj bi pa že morali vedeti, ali vaše telo uspešno presnavlja laktozo oziroma mlečni sladkor.

Laktozna intoleranca povzroča neprijetne prebavne težave - tako za vas kot za okolico

Ljudje že od nekdaj pijemo mleko. Tudi mlečni izdelki, kot so različni siri in jogurti, se vsakodnevno znajdejo na našem jedilniku. Poleg tega mleko pogosto dodajamo tudi slaščicam, omakam, kremam, namazom…. Vendar pa mnogim uživanje mleka in mlečnih izdelkov povzroča  prebavne težave, kot so napihnjenost, krči v trebuhu ali driska. Zdravniki tovrstne simptome največkrat označijo za laktozno intoleranco oz. neprenašanje mlečnega sladkorja

Mnogokrat sem se spraševala kaj mojemu telesu najbolj ustreza, kakšna hrana, kakšna aktivnost, česa mi primanjkuje, kaj naj jem in delam, da se bom dobro počutila in bila zdrava, a nikoli nisem dobila pravega odgovora. Poskušala in testirala sem različne stvari, aktivnosti, vrste prehrane, jemala razna prehranska dopolnila kot so vitamini in minerali, a vedno na slepo. Ob tem sem se spraševala, ali je to tisto pravo za moje telo? Sedaj to končno vem!

Anja Križnik Tomažin, mamica, TV voditeljica

DNK analiza Lifegenetics vam med drugim pove, ali spadate med ljudi, ki imajo genetsko predispozicijo za laktozno intoleranco

Prilagojena prehrana je pri posameznikih z intoleranco na laktozo izredno pomembna. Lifegenetics vam na osnovi vaše DNK analize pripravi konkretne napotke, ki vam pomagajo zmanjšati tveganja in izboljšati življenje.

Namen DNK analize LifeGenetics Premium je optimizacija prehrane v skladu z genetskimi posebnostmi posameznika. Mleko in mlečni izdelki so  glavni vir kalcija in nekaterih vitaminov, kot so A, B1, B2, B6, B12, D, E, in pomagajo preprečevati nekatere  bolezni, med katerimi je najbolj pogosta osteoporoza. Zato jih ni priporočljivo izključiti iz prehrane, ne da bi si poiskali ustrezne zamenjave (živila, ki vsebujejo podobne snovi, kot mleko in mlečni izdelki).

V ta namen na tržišču že lahko najdemo mleko brez laktoze, v katerem je laktoza že vnaprej razgrajena na svoje sestavne dele, ali pa alternative kravjemu mleku (npr. sojino mleko). Kadar pa laktozo vendarle zaužijemo z drugimi izdelki, kot so kremne juhe, paštete, sladoled ipd., si lahko pomagamo s tabletami encima laktaze, ki jih zaužijemo hkrati z obrokom in ki nadomestijo telesu lasten encim, ki razgradi zaužito laktozo.

Laktozno intoleranco lahko omilijo tudi probiotični izdelki, na primer jogurt in fermentirani mlečni napitki. Ti vsebujejo bakterije, povezane s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje in med drugim pomagajo tudi pri razgrajevanju laktoze, zaradi česar ljudje z laktozno intoleranco probiotične izdelke bolje prenašajo kot mleko.

Različne oblike in nastanki laktozne intolerance

Primarna laktozna intoleranca oziroma primarno pomanjkanje laktaze
Ta oblika laktozne intolerance je genetsko pogojena in je najbolj razširjena v okoljih, kjer ljudje uživajo zelo malo mleka in mlečnih izdelkov, ali pa sploh nič, kot na primer v Južni Afriki. Laktozna intoleranca se tako razvije kmalu po obdobju dojenja, saj zaradi neuživanja mleka in mlečnih izdelkov prebivalci v tovrstnih kulturah v prvih štirih letih v povrečju izgubijo do 60% sposobnosti prebavljanja laktoze. Najmanj razširjena je ta bolezen med  belopoltimi Američani ter prebivalci severne Evrope, ki v istem časovnem obdobju izgubijo le 15% sposobnosti prebavljanja laktoze.

Sekundarna laktozna intoleranca
O sekundarni  laktozni intoleranci govorimo takrat, ko se bolezen razvije kot posledica okužb črevesja ali drugih črevesnih bolezni, pri čemer postane moteno normalno izločanje in delovanje encima laktaze.

Prirojena laktozna intoleranca
Prirojena laktozna intoleranca pa je posledica genske nepravilnosti in se odkrije kmalu po rojstvu, saj ima že dojenček težave s prebavljanjem laktoze. Včasih so otroci zaradi tega umirali, danes pa obstajajo prehranske formule, ki ne vsebujejo laktoze in tako dojenčkom zagotavljajo normalno prehranjenost. Ta redka oblika laktozne intolerance je razširjena predvsem na Finskem.

DNK analiza LifeGenetics Premium vam med drugim pove, kakšna je nagnjenost vašega telesa za intoleranco na laktozo.

Prenesite naš brezplačen LifeGenetics Vodnik - Laktozna intoleranca in ugotovite, kako se vaše telo razume z mlečnimi izdelki.

Naziv: G.Ga.
Ime:
Priimek:
E-mail:
 

Preiskave gena, povezanega z laktozno intoleranco oz. s presnovo mlečnega sladkorja (laktoze)

Znano je, da veliko ljudi po otroštvu laktoze ne presnavlja več, saj njegov organizem ne proizvaja več encima za njeno presnovo (encim se imenuje laktaza). To se kaže predvsem kot neprijetne prebavne motnje – driska, napihnjenost, bolečine v trebuhu,… V tem sklopu ugotavljamo različice gena MCM6, ki so povezane z izražanjemm gena za laktazo. Ugotovimo lahko, ali ima posameznik genetsko predispozicijo za laktozno intoleranco – torej ali je med tistimi, ki ponavadi laktoze v odraslosti ne morejo več presnavljati.

Dietetna prehrana in gibanje sta tista bistvena odgovora, ki vas ubranita pred osteoporozo.  Ali jeste zdravo, ste dovolj aktivni, imate dovolj vitamina D? Kaj pa kalcija? To so le nekatera od vprašanj, na katera boste lažje odgovorili s pomočjo DNK analize Premium.

Se izogibate mleku? Kaj pa vsa korisnta hranila, ki so v mleku?

Preverite, ali vaše telo tudi brez mleka dobiva vsa potrebna (mikro)hranila- naročite DNK analizo sedaj.

Sumite, da imate vi ali nekdo od vaših bližnjih laktozno intoleranco? Ne oklevajte in rešite težave s presnovo, počutjem in mnogih drugih z enostavno DNK analizo.

Vaša zasebnost je zagotovljena

Vaša zasebnost je zagotovljena

Vaši osebni podatki so pri nas na varnem in jih NIKOLI ne posredujemo zavarovalnicam, delodajalcem in drugim. Vzorec vaše DNK je skozi celoten proces testiranja šifriran.

Mednarodni ugled

Mednarodni ugled

DNK analize LifeGenetics so ustvarili slovenski in tuji strokovnjaki, njihovo kakovost pa potrjujejo mednarodni partnerji in zadovoljne stranke po celem svetu.

Strokovna podpora in pomoč

Strokovna podpora in pomoč

Naši prijazni svetovalci in strokovnjaki so vam vedno na voljo za dodatna vprašanja in podporo pri uporabi rezultatov DNK analize.

Zagotovljena kakovost

Zagotovljena kakovost

DNK analize LifeGenetics sodijo med najbolj strokovne in kakovstne nutrigenomske analize v Evropi. Laboratorijska analiza poteka v Veliki Britaniji.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletne strani, nam dovoljujete njihovo uporabo.
×